ДҰРЫС ТАМАҚТАНУ ЖАСЫРЫН АШТЫҚТАН АРЫЛУҒА КӨМЕКТЕСЕДІ

2 августа 2023

Ашығу ашушаңдыққа, реакцияның баяулауына және ақыл-ой процестерінің тежелуіне әкелетінін өзіңізден білетін шығарсыз. Ұзақ уақыт ашыққан кезде адамның мінез-құлқы өзгереді, тіпті психикасы бұзылады. Алайда, қалыпты ашығуда уайымдайтындай ештеңе жоқ. Тамақтанғаннан кейін ағза күшін қалпына келтіреді және барлық процестер қалпына келеді. Жасырын аштық әлдеқайда қорқынышты.

Қауіп неде?

Жасырын ашығуды анықтау өте қиын, ол іс жүзінде сезілмейді. Егер ағза ұзақ уақыт бойы осындай күйде болса, онда денсаулықпен ауыр проблемалар басталуы мүмкін. Жасырын ашығу зат алмасу процесін бұзып, жүрек-қан тамырлары аурулары мен асқазан-ішек жолдарының ауруларына әкелуі мүмкін.

Сонымен қатар, үнемі қажетті заттардың жетіспеушілігі артық тамақтануға және артық салмақтың артуына әкеледі. Мәселе мынада, тамақ ішкеннен кейін ағза өзіне қоректік заттардың жетіспейтінін сезінеді, және бұл туралы сигнал береді. Адам тойып тұрса да, тіпті артық тамақтанып қойса да бірдеңе жегісі келіп тұрады. Осылайша, ағза қоректік заттардың жетіспеушілігін тамақ мөлшерімен толтыруға тырысады.

Жасырын аштық не себептен пайда болады?

Барлығына кінәлі жартылай дайын өнімдер, фаст-фуд, әртүрлі химиялық қоспаларды кеңінен қолдану және азық-түлікті арзандатуға тырысу. Бүгінгі таңда кез-келген дүкеннен пайдалы өнімдерден гөрі зиянды өнімдерді табу оңай. Және жыл сайын жағдай нашарлай түсуде. Ең қорқыныштысы, адамдар мұндай тағамға үйрене бастайды.

Трагедияның ауқымы

Ғалымдардың зерттеулеріне сәйкес, Ресей халқының шамамен 85 %-на С дәрумені жетіспейді, 50 %-дан астамы В тобының дәрумендері мен фолий қышқылы жетіспейді. Яғни, көптеген елдерде халықтың жартысынан көбі жасырын ашығады деп сенімді түрде айта аламыз. Бұл өмір сапасының нашарлауына ғана емес, оның ұзақтығының төмендеуіне де әкеледі.

Дұрыс тамақтану — бұл мәселенің ең жақсы шешімі

Тек дұрыс және теңдестірілген тамақтану ағзаның барлық қоректік қажеттіліктерін қанағаттандыра алады және жасырын аштықты жеңе алады. Әрине, әртүрлі дәрумен кешендері мен қоспаларды қабылдауға болады. Алайда бұл мәселенің уақытша шешімі ғана. Сонымен қатар, мұндай кешендерде пайдалы тағамдардың құрамындағы қоректік заттардың кішкене бөлігі де жоқ.

Сонымен, егер сіз тамақ ішкеннен кейін бірден бірдеңені жеңіл желпі жегіңіз келсе және бірдеңе жетіспейтін сияқты сезім болса, дұрыс тамақтану туралы ойланатын кез келді. Жасырын ашығудан арылу үшін рационда төмендегі тамақтардың болуы керек:

• ботқалар;
• табиғи май;
• балық;
• жаңа піскен көкөністер мен жемістер;