КАКАО — ӘР ШЫНЫАЯҚТА ДЕНСАУЛЫҚҚА БАҒА ЖЕТПЕС ПАЙДА

2 августа 2023

Какао — табиғат бізге сыйлаған ең пайдалы сусындардың бірі. Егер сізде келесі анықталса, оны міндетті түрде ішу керек:

• дәрумендер мен микроэлементтердің тапшылығы;
• жоғары қысым;
• жүрек және қан тамырларымен проблемалар;
• жиі күйзелістер және жаман көңіл күй;
• күні бойы өзін нашар сезіну;
• тері проблемалары.

Какаодағы қоректік заттардың құрамы

Какао ұнтағының құрамында көптеген дәрумендер бар, олардың ішінде A, E, PP, B тобы, әртүрлі минералдар мен микроэлементтер бар. Мырыш пен темірдің құрамы бойынша бұл өнім көшбасшылар қатарында. Сондай-ақ, какао құрамында ақуыз, жасұнық, май қышқылдары бар, фолий қышқылы және көптеген пайдалы заттар.

Какаоның ағзаға тигізетін баға жетпес пайдасы

Ең алдымен, бұл өнім антиоксиданттарға бай, олар ағзадағ қартаю процестерін баяулатады. 300-ден астам белсенді заттардың құрамы какаоны ағзаның барлық мүшелері мен жүйелері үшін пайдалы етеді.

Жүрек-тамыр жүйесі үшін пайдасы

Какао ұнтағы полифенолдарға бай — күшті антиоксиданттар. Бұл заттар жүрек ауруының қаупін едәуір азайтады. Олар сондай-ақ жаңа піскен жемістерде кездеседі, бірақ какаода одан да көп. Какаофлаванол деп аталатын тағы бір зат қантамырларда ұйыс қандардың пайда болуына жол бермейді және оларды зақымданудан қорғайды.

Сусынның құрамындағы май қышқылдары қандағы зиянды холестерин деңгейін төмендетеді. Бұл қан тамырларының күйіне оң әсер етеді және гипертонияның тамаша алдын-алу болып табылады. Сусын қан қысымы жоғары адамдарға пайдалануға ұсынылады.

Миға беретін пайдасы

Какаоны үнемі тұтыну мидың қанмен қамтамасыз етілуін жақсартады. Бұл флаванол деп аталатын күшті антиоксидантпен байланысты. Ол шоколад ағашының жемістерінде көп мөлшерде кездеседі. Ғалымдар какаоның есте сақтау қабілетін жақсартатынын және зейінді арттыратынын бұрын ескерген. Бұл сусын әсіресе егде жастағы адамдарға кәріліктен кем ақылдылықтың алдын алу үшін ұсынылады.

Жүйке жүйесіне пайдасы

Какао стресс пен жаман көңіл-күймен күресудің тамаша құралы болып табылады. Бұл өнімде кездесетін триптофан заты, серотонин мен фенилэтиламин өндірісін арттырады. Бұл заттар психостимуляторлар болып табылады, олар жеңіл эйфорияны тудырады және көңіл-күйді көтереді. Какаодағы магнийдің көп мөлшері ағзаға күйзелісті оңай жеңуге көмектеседі.

Какао бұл тек күшті антидепрессант қана емес, сонымен қатар керемет ояту құралы. Теоброминнің арқасында сусын қуаттандыратын әсерге ие, оны әсер ету күші бойынша күшті кофенің әсерімен салыстыруға болады.

Теріге тигізетін пайдасы

Какаодағы антиоксиданттар мен дәрумендердің жоғары мөлшері терінің күйін айтарлықтай жақсартады. Сонымен қатар, бұл өнімде меланин бар. Ол теріні ультракүлгін сәулелерден қорғайды және қызып кету мен күннің күйіп қалуын болдырмауға көмектеседі.

Ас қорыту жолындағы ісіктердің алдын алу

Ғалымдар келесіні дәлелдеген: шоколад ағашының жемістері тоқ ішек пен аш ішек қатерлі ісігінің алдын алуға көмектеседі. Какаоның құрамындағы биофлаваноидтар ісіктердің пайда болуына әкелетін зиянды заттарды бейтараптандырады.

Сақтық шарасы

Сусынды үнге қарай ішуге ұсынылмайды, себебі бұл ұйқының бұзылуына әкеледі. Кейбір жағдайларда аллергия пайда болуы мүмкін. Бұған жол бермеу үшін сапалы өнімді таңдау керек. Күніне екі кеседен артық какао ішу ұсынылмайды.

Какао ұнтағын қалай таңдауға болады

Осы сусынның барлық пайдасын алу үшін тек табиғи өнімді таңдау керек. Әртүрлі жылдам дайындалатын қоспалардың құрамында нағыз какаоның пайдалы заттарының шағын мөлшері да қамтылмаған.

Какао ұнтағын таңдағанда, мыналарға назар аударыңыз:

• құрамында тек какао ұнтағы көрсетілген, және басқа ештеңе жоқ;
• майдың массалық үлесі 15 %-дан артық болған;
• ұнтақ қоңыр түсті;
• иісі шоколадқа ұқсайды;
• қаптамада түйіршіктер болмауы, ал ұнтақты саусақтарыңызбен ысқылағанда, ол сол жерде қалды;

Сусынды қалай дайындауға болады

Ең қарапайым әдіс — 2 шай қасық ұнтақты қантпен араластырып, қоспаны ыстық суға немесе сүтке қосыңыз (200–250 мл), қайнатуға дейін апарыңыз. Дайындау барысында сусынды түйіршіктер пайда болмас үшін мұқият араластыру керек.

Какаоны кез келген жаста ішуге болады. Ол денсаулықты нығайтуға, еркектерге — бұлшықет тонусын арттыруға және жыныстық белсенділікті арттыруға, әйелдерге — әдемірек болуға, балаларға — иммунитетті нығайтуға және есте сақтау қабілетін жақсартуға, қарттарға — әл-ауқатты жақсарту және ақыл-ойдың анықтығын сақтауға көмектеседі.