Жыл мезгілдерінің өзгеруі әрқашан ағзадағы өзгерістерге әкеледі. Біздің денеміз тонус пен денсаулықты сақтап тұру үшін пайдалы заттармен байыпты қоректенуді қажет етеді. Бұл әсіресе күзгі кезеңге қатысты. Маусымдық вирустардан қорғану және осы уақытта артық салмақ қосып алмау үшін дұрыс тамақтану ережелерін сақтау қажет. Ең маңызды 5-ін қарастырайық.
№ 1 ереже — жемістер мен көкөністерді көбірек жеңіз
Дәрумендер мен минералдар әсіресе күзде иммунитетті сақтау үшін қажет. Осы уақытта барлық көкөністер мен жемістерде пайдалы заттар мен дәрумендердің максималды концентрациясы бар. Және оны пайдалану керек.
Жемістерді балғын күйінде жеп қана қоймай, олардан шырындар жасауға болады. Оларды күні бойы жеуге болады. Алайда ұйықтар алдында 2–3 сағат бұрын жемістерді жеуге болмайды. Бұл ауырлық пен іштің кебу сезімін тудыруы мүмкін.
Көкөністерден салаттар дайындаған дұрыс. Тұздық ретінде өсімдік майы немесе қаймақ қолайлы. Бұл тағамдарда майлар бар, сондықтан көкөністерден алынған дәрумендер жақсы сіңеді. Өте дәмді және пайдалы тағам — бұқтырылған көкөністер. Олар гарнир ретінде ет немесе балықпен жақсы үйлеседі. Көкөніс сорпаларынан ешкім бас тартқан жоқ, бұл керемет дәруменмен байытылған және жеңіл тағам.
Күзгі кезеңде иммунитетті арттыру үшін көкөністер мен жемістер қолданатын аптасына 1–2 жеңіл тамақ күнін ұйымдастыру ұсынылады.
№ 2 ереже — ыстыққа назар аудару
Ыстық сусындар, көжелер, сорпалар күзгі көңілсіздікті жеңуге және жылытуға тамаша көмектеседі. Күзге арналған ең жақсы сусындар — какао, шай, компоттар және шөп тұндырмалары. Олардың құрамында көптеген дәрумендер мен басқа да пайдалы заттар бар.
Күзде сорпа дайындаған кезде келесі ережелерді сақтау ұсынылады:
• тұзды аз қосу;
• майлы етті аз қолдану;
• көбірек көкөністер;
• ешқандай майонез, тек қана қаймақ.
№ 3 ереже — зиянды тәттілерді аз жеу
Бұлтты ауа-райы, ылғалдылық, жаман көңіл-күй, осы уақытта сіз шоколад немесе бір тілім торт жегіңіз келеді. Бұл күздегі әдеттегі құбылыс. Бірақ бұл кезде тәттілерге ерекше мұқият қарау керек. Күзде ағзадағы зат алмасу процестер баяулай бастайды және осы уақытта бірнеше килограмм май жинап алу қиын емес.
Күз кезеңінде зиянды тәттілерді тамаша алмастырғыш болатындар:
• ащы шоколад;
• кептірілген жемістер;
• жемістер.
№ 4 ереже — көбірек тамақтану
Бұл дұрыс тамақтанудың негізгі ережелерінің бірі. Күзде бұл әсіресе маңызды. Иммунитетті және энергияның жоғары деңгейін сақтау үшін ағзаға үнемі тамақтану қажет. Оны қамтамасыз ету үшін күніне 5–6 рет тамақтану керек. Әрине, бұл жағдайда порциялар үлкен болмауы керек.
Сондай-ақ, жиі тамақтану сымбатты дене бітімі үшін де маңызды. Ол зат алмасу процестерін тиісті деңгейде ұстап тұрады және майдың жиналуын болдырмайды.
№ 5 ереже — рационның теңдестірілуі
Бұл дұрыс тамақтану ережесі әрқашан өзекті. Күзде де майлар мен көмірсулардан бас тартудың қажеті жоқ. Ең бастысы — көмірсуларды жарма мен тұтас дәнді өнімдерден, ал майларды балықтан, өсімдік майынан, жаңғақтар мен пістелерден алу.
Қорытындысы қандай?
Бұл дұрыс тамақтану ережелерінде күрделі және мүмкін емес ештеңе жоқ. Күзгі кезеңде оларды ұстану арқылы сіз өз мүсініңізді сақтап, иммунитетті нығайтасыз. Олар сізді күзгі көңілсіздіктен қорғайды және маусымдық суық тиюден аулақ болуға көмектеседі.